Facebook Logo
RU

Нова митна служба отримала держатестацію

Податкова

Новостворена Державна митна служба України (ДМС) отримала реєстрацію як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій.
Зокрема, служба отримала код ЄДРПОУ 43115923, що знаходиться за адресою: вул. Дегтярівська, 11-г в Києві, а її керівником є Максим Нефьодов.
Як заявив президент України Володимир Зеленський, Митну службу України і український ринок контрабанди чекають великі зміни. Вивчення ситуації на митниці привело нове керівництво країни до висновку, що Україна перетворилася на світовий "хаб" щодо постачання контрабанди.

Що зміниться

 Крім того, що нова влада оголосила про припинення практики отримання "відсотка" від контрабанди, президент 9 липня підписав указ "Про заходи щодо протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів". Цим документом, зокрема, Кабінету міністрів доручено створити інформаційний портал для добровільного публічного декларування більшості товарів, що має спростити митне оформлення і скоротити спілкування між бізнесом і митниками.

Гроші

Крім того, Кабміну доручено опублікувати у відкритому доступі інформацію про митну вартість товарів, що має забезпечити застосування єдиних правил для всіх і виключити корупційну складову. А також доручено забезпечити обмін митною інформацією з іншими країнами – насамперед шляхом розробки відповідних нормативних актів.
РНБО доручено створити Міжвідомчу комісію для розробки програми боротьби з контрабандою та корупцією на митниці і гарячу лінію для інформування про випадки контрабанди та корупції на митниці. При цьому всім іншим правоохоронним органам (Генпрокуратурі, СБУ, Нацполіції) надійшла заборона на втручання до роботи митниці. Що має на увазі припинення практики розсилки "листів щастя", як їх називають митники – неофіційних наказів про недогляд або, навпаки, про надзвичайно ретельний огляд тих чи інших партій товарів.
Серйозніші зміни президент анонсував через місяць, коли буде сформований новий склад Верховної Ради.

Контейнери

У свою чергу, Максим Нефьодов анонсував "нове життя" для митників з 15 липня, коли він приступить до виконання обов'язків голови Митної служби України.

"Я прийшов сюди радикально міняти систему. Прийшов сюди будувати нову митницю. Я переконаний, багато хто думає, що це тільки бла-бла-бла, що і з ним можна буде домовитися, а не з ним, так із заступниками, мовляв, щороку це чули. І що все буде, як раніше. Так я хочу всім сказати: ні, так, як раніше, не буде. Ті, хто готовий далі працювати – супер. Я готовий спиратися на молодь, на професіоналів. Решта – краще пишіть заяви самі. З 15 числа почнеться нове життя", – заявив він.

Експерти переконані, що боротьба з корупцією повинна насамперед полягати не в "вихованні" людей, а в створенні умов, які мінімізують можливості корупційних дій. Тобто необхідно також істотно змінити Митний і Податковий кодекси.

Нагадуємо, що завдання митної служби – не тільки приносити гроші до бюджету, але також забезпечувати економічну безпеку країни. У тому числі контролювати якість товарів, що потрапляють до України.