Facebook Logo
RU

Як застосовувати код УКТ ЗЕД?

Особливості застосування коду УКТ ЗЕД на прикладах

Що робити, коли певний товар продається в наборі чи комплекті. У податковій накладній потрібно вказати код УКТ ЗЕД кожного окремого елементу набору чи комплекту?  

- Якщо платник податків стикається з подібним запитанням, податківці радять у податкових накладних на постачання таких товарів повністю розписувати їх номенклатуру та вказувати коди УКТ ЗЕД кожного елементу. Для підакцизних товарів відповідно вказується 10-значний код, для всіх інших – не менше 4-х знаків.

Проте, такий порядок дій актуальний лише у тому випадку, коли підприємство придбало декілька найменувань товарів і просто об’єднало їх в комплект без додаткової обробки чи переробки. Наведемо приклад для кращого розуміння.

Підприємство закупило монітори, системні блоки, клавіатури, комп’ютерні мишки та інші необхідні комплектуючі. Всі ці групи товарі вони закупили окремо, але продають їх у комплекту як готовий комп’ютер. Функціонал і призначення кожної товарної позиції не змінився, просто тепер все це продається в одному зручному наборі. Жодних дій з обробки чи переробки не виконувалося. Саме тому, у податковій накладній потрібно поелементно розписати кожний з кодів.

Номенклатура, вказана у податковій накладній обов'язково має відповідати тій, що вказана у первинних документах. Якщо комп’ютер купувався поелементно, то навіть у наборі він має продаватися поелементно, коли кожна позиція має власну ціну.

А тепер пропоную розглянути приклад із виключенням.

Підприємство продає меблевий комплект. Його окремі елементи не виокремлюються певною ціною, а складові комплекту були відповідно оброблені, встановлені чи перероблені. У такому випадку, у податковій накладній вказується код УКТ ЗЕД саме меблевого набору (з його загальною ціною), а не окремих його частин.

 

Підприємство займається поставкою програмного забезпечення для комп’ютерів. Який код УКТ ЗЕД необхідно вказувати?  

- Відповідно до Наказу Міністерства доходів і зборів України від 07.10.2017 № 536, програмне забезпечення та комп’ютерні програми не мають певного коду УКТ ЗЕД і їх слід розглядати не як товар, а як надання послуг.

До внесення змін до форми податкової накладної, код відповідної послуги не потрібно зазначати.

Однак, якщо програма поставляється на матеріальних носіях і в первинних документах вони вказані, то і у податковій накладній потрібно відобразити код УКТ ЗЕД носія інформації.  


Рекламне агентство виготовляє поліграфічну продукцію, а друкарня здійснює власне друк продукції. Друкарня займається поставкою послуг чи продукції?  

- Якщо дизайн та розробка макетів поліграфічної продукції здійснюється рекламним агентством, то по факту виготовленням поліграфічної продукції займається саме рекламне агентство. Друкарня у свою чергу лише надає послуги друку. Виключенням можна вважати випадки, коли друкарня займається розробкою дизайну та макетів поліграфічної продукції.

У першому ж випадку, друкарня лише надає послуги тиражування поліграфічної продукції.  


Підприємство за договором підряду виготовляє на замовлення меблі. Який код УКТ ЗЕД – товарів чи послуг – потрібно вказувати в податковій накладній?  

-Перш за все у цьому випадку договір підряду є змішаним договором. Чому? Тому що виконавець виконує певну роботу і поставляє замовнику певні матеріальні цінності, що у свою чергу є готовою продукцією. Якщо меблі виготовляються із матеріалів замовника – підприємство надає послуги (виконує роботу), якщо матеріали належать виробнику – підприємство постачає товари.

Отже, якщо матеріали належать замовнику – підприємство у податковій накладній вказує код наданої послуги. Якщо матеріали належать виробнику – вказується код УКТ ЗЕД готової продукції.  


Який код УКТ ЗЕД потрібно вказати на подарунковий сертифікат, що продається покупцеві?  

- Суть операції з передачі чи продажу подарункового сертифіката полягає в оформленні передплати за певний товар чи послугу, але не в придбанні самого подарункового сертифікату.

В певних ситуаціях неможливо передбачити, який саме товар чи послугу придбає покупець за допомогою подарункового сертифікату. Тому у цьому випадку код УКТ ЗЕД вибирається просто навмання з переліку тих товарів чи послуг, які можливо придбати за цим сертифікатом.

Після того, як покупець здійснить покупку за сертифікатом, потрібно буде просто зробити розрахунок коригування до податкової накладної і вказати обраний покупцем код УКТ ЗЕД товару чи послуги.  


Який код УКТ ЗЕД потрібно вказувати у податкових накладних, що складають на постачання комунальних послуг їх ліцензованими постачальниками?  

-Відповідно до підпункту 14.1.191 Податкового кодексу України, комунальні послуги, а саме – теплова, електрична енергія, пара, газ, повітря, вода належать до товарів. Однак в УКТ ЗЕД є коди тільки для електроенергії – 2716000000 (зверніть увагу, що плата за перетікання реактивної енергії є платою за послуги, а не товари) та газу – 2711210000. Теплова енергія, водопостачання і водовідведення, пара і інші товари не мають кодів УКТ ЗЕД. Відповідно, постачальники комунальних послуг мають вказувати у податкових накладних саме коди послуг, а не коди товарів за УКТ ЗЕД.